Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pčele i kumafos

                                                                                                                                                                           Pčele i kumafos

 

Nažalost  danas pčele nisu izložene opasnostima samo izvan košnice, nego i u samoj košnici, u koju im nitko drugi nego sami pčelari unose razne opasne pa čak i otrovne tvari. Jedno od tih zala je i kumafos. Sasvim je jasno da pčelari ne čine to kako bi naudili pčelama nego kako bi ih zaštitili o največeg zla u pčelarstvu a to je „ Varroa destructor“. Ovog nametnika gotovo nije moguće iskorjeniti ali ga zato pokušavamo držati na podnošljivoj razini za pčelinje društvo. Postoji više načina kako ovog nametnika držati pod kontrolom, a jedan od tih je i kumafos. Kumafos se nalazi na tržištu u dva oblika a to su: „Perizin“ kao otopina i „Check-Mite“ u obliku traka. Uglavnom se otopina koristi za zimski tretman kada nema legla a trake za ljetni tretman poslije zadnjeg vrcanja. Sam unos kumafosa u košnicu djeluje na pčele stresno a pogotovo jer ga one u največem djelu prenose jedna na drugu međusobnim čišćenjem i čišćenjem sača a ne kako se je smatralo isprva (trofalaksno) prijenosom hrane,(Buren i suradnici1992).   

                                                                                                          

Jedna od največih mana kumafosa je što se on akumulira u vosku gdje ostaje više godina. Korištenjem perizina koncenracija komafosa u pčelama brzo raste ali se i relativno brzo smanjuje, za razliku u vosku gdje ona ostaje vrlo dugo. Ako kumafos koristimo uzastopno duže vrijeme on postupno prelazi i u med, no u medu se nalazi ipak u značajno manjim koločinama.

Istraživanja su pokazala da je koncentracija kumafosa 10 puta veća u plodišnom saču od medišnog sača a u medu 300 do 2000 puta manja. Nažalost te se koncentracije povečavaju svakim ponovnim unosom kumafosa u košnicu.

Naša je preporuka  da se ova sredstva izbjegavaju u potpunosti jer kao već i mnogi pčelari tako i mi koristimo isključivo organske kiseline (mravlja, oxsalna,mlječna) koje i sam med sadržava u određenim količinama.

 Največa prednost organskih kiselina je u tome što u medu ne ostaljaju tragove (rezidue) i što varoa ne stvara otpornost (rezistenciju) na njih. Nedostatak u korištenju ovih sredstava je u tom što iziskuju malo više vremena kod primjene.

U svakom slučaju isplati se utrošiti koji sat vremena više jer se to višestruko vrati kroz kvalitetu pčelinjih proizvoda i kroz sama zdrava i jaka pčelinja društva neopterečena največim neprijateljem pčela i pčelara, varoom. 

Savjesnim odnosom prema pčelama pomaženo njima i sebi! 

 

 

   Korištenjem naših proizvoda pomažete nam u oćuvanju nažalost već jako ugroženih pčela i bioraznolikosti na našem planetu!                                                                                                                                                                                                                           

Vjerujmo i ne čekajmo da se osvjedočimo: Uništimo li pčele uništit ćemo sebe i djecu svoju!                                               

administrator, 21.02.2013.

Prodaja meda

                                               Obavještavamo poštovane potrošaće meda                                                                                                                                               

 da imamo zalihe meda od kestena

     

 Slobodni smo Vas izvjestiti da je naš med isključivo vrcan iz bijelog sača, sača iz kojeg nije izvedena niti jedna generacija legla. Također moramo napomenuti da na našem pčelinjaku nikad ali baš nikad ne koristimo sintetičke preparate( fluvalinat,amitraz.rotenon, CheckMIte, Perizin (aktivna tvar coumaphos) i drugi) u zaštiti naših pčela od varoe. Varou isključivo uništavamo organskim kiselinama (mječna, mravlja, oxalna) koje su prirodno zastupljene u medu.

 

Istina je da je rad sa organskim kiselinama kompliciraniji i skupliji a pogotovo ako se radi metodom dugotrajnog isparavanja kod mravlje kiseline ili sublimacijom oxalne kiseline (sublimacija je prijelaz iz krutog stanja u plinovito a da tvar predhodno ne prolazi kroz tekuče stanje) ali isto tako je istina da se to višestruko isplati. Rezultat svega ovog su čišći i zdraviji pčelinji proizvodi od kojih imamo veliku korist svi mi i naše pčele!

 

 Ako ste možda zainteresirani za naš med možete nas kontaktirati na:

 

   http://info@pcelarstvo-cilar.hr

 

   Bit će nam čast predstaviti Vam naš med i ostale proizvode!  

 

   Korištenjem naših proizvoda pomažete nam u oćuvanju nažalost već jako ugroženih pčela i bioraznolikosti na našem planetu!                                                                                                                                                                                                                            

 Vjerujmo i ne čekajmo da se osvjedočimo: Uništimo li pčele uništit ćemo sebe i djecu svoju!                                               

admin, 11.09.2012.

Matična mliječ


Još od vremena Aristotela, istraživače je zanimalo zašto je matica, koja je izašla iz istog jajeta kao i ostale pčele, gotovo dva puta duža i teža od radilica? Zašto matica živi i do šest godina, a njene kćeri pčele radilice, žive svega 30 do 35 dana, izuzev zimskih pčela.Matična mliječ je kompleksna prirodna materija koja se stvara u specijalnim pčelinjim žlijezdama. Ovom hranom, koju u nekim zemljama zovu "kraljevskim želeom", pčele radilice hrane ličinke pčela radilica, matice i trutove. Nakon trećeg dana tu hranu dobiva samo ličinka matice, dok ostale dobivaju samo pelud i med. Ukoliko bi se bilo koja ličinka iz takvog legla nastavila hraniti samo matičnom mliječi razvila bi se matica, a ne pčela radilica. Ličinka buduće pčele radilice za pet dana poveća svoju težinu oko tisuću puta, dok ličinka buduće matice poveća svoju težinu za dvije tisuće puta.

    Ovaj izvrstan koncentrat hranjivih tvari omogućava matici da živi duže od pet godina, dok je životni vijek radilice svega tri do pet  tjedano izuzev zimskih pčela. Zadivljujuća je biološka produkcija matice, koja u sezoni za samo 24 sata položiti između 2000 i 2500 jajašaca, što je otprilike kao kad bi žena, koja je teška 50 kilograma, svaki dan rodila dijete teško 70 kilograma, a objašnjava se upravo djelovanjem matične mliječi, kojom pčele neprestano hrane maticu.


Matična mliječ, kraljica pčelinjih proizvoda
    Matična mliječ je bijele do bljedožućkaste boje, gusta i tekuća, karakteristična mirisa i kiselkastog, malo ljutog okusa. Matična mliječ sadrži u najvećem postotku vodu, zatim proteine, šećere, lipide, anorganske tvari i vitamine i to vitamine B skupine s posebno visokom koncentarcijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6, vitamine A, C, D i E, minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina, kao i mnoge tvari koje sprečavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa a sadrži i posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10-HDA (10-hidroksi-decenionske kiseline) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi i nije ju moguće umjetno proizvesti. Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku, supstance koja širi krvne žile i zato dobro djeluje kod povećanog krvnog tlaka.

    Dokazano je da je svježa matična mliječ nestabilna. Lako mijenja izgled i svojstva. Štete joj toplina, vlaga, svjetlost i kemijska sredstva. Za skladištenje matične mliječi potrebne su niske temperature i tamna mjesta. Matična mliječ se primjenjuje kao 50% otopinu mliječi u alkoholu ili dodatak medu (od 1 do 3%).    Djelovanje matične mliječi

    Matična mliječ izuzetno jača imunitet i time spriječava nastanak i razvoj raznih bolesti. Pokazuje vrlo povoljne učinke na opće stanje organizma, koji se pomladi, odiše novom snagom i energijom. Stimulira anaerobne procese i podiže nivo energije u organizmu i time povećava izdržljivost i snagu. Ima baktericidna, antibiotička i antivirusna svojstva. Pojačava lučenje endokrinih žlijezda tj. žljezda koje proizvode i luče hormone, kao što su gušterača, štitnjača, nadbubrežna žlijezda, hipofiza. Matična mliječ je jedina poznata tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde i čisti je od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga gdje regenerira stanice. Spriječava infekcije muških i ženskih spolnih organa te povećava prokrvljenost prostate, pomaže smanjenju otoka i regulira nedostatak seksualne energije.

    Mliječ poboljšava rad središnjeg živčanog sustava, normalizira stanje duševne iscrpljenosti, povoljno djeluje na pothranjenu djecu i starije rekonvalescente. Povećava otpor na stres, pospješuje regeneraciju stanica i tkiva, smanjuje razinu kolesterola, pozitivno djeluje na krvožilni sustav, stabilizira krvni tlak te poboljšava pamćenje. Izuzetno dobro djeluje kod leukemije, regenerira slezenu, stanice krvi i koštane srži. Usporava sklerotične i ublažava klimakterijske promjene u organizmu. Protutumorski učinak matične mliječi se pripisuje njenoj aktivnoj supstanci 10-HDA. Pomaže oboljelima od tumora da lakše i sa što manje nuspojava izdrže kemoterapiju. Pomaže u održavanju i jačanju kose, kožnog tonusa i noktiju. Matična mliječ omekšava kožu, gladi je, osvježava i ublažava bore. Blagotvorno djelovanje matične mliječi objašnjava se prisustvom vitamina, naročito pantotenske kiseline, a također i prisutnošću  hormonalnih supstancija. Ubrzava zacjeljenje i obnovu kostiju nakon lomova ili ozljeda i uopće održava zdravlje koštanog sustava i zglobova.

    Matična mliječ privlači pažnju znanstvenika, posebno u SAD-u, Kini, Japanu gdje se i troši najveća količina matične mliječi na svijetu. Japan je inače zemlja s najviše stogodišnjaka, s najzdravijim stanovništvom, najmanjim brojem oboljelih od kancerogenih i kardiovaskularnih bolesti. Najveći proizvođač  matične mliječi u svijetu je Kina. Matična mliječ je i hrana i lijek i krivo je mišljenje da je treba upotrebljavati samo kada je čovjek bolestan. Naprotiv, matičnu mliječ treba koristiti prvenstveno u preventivne svrhe, a tek onda kao pomoć pri liječenju.

admin, 13.03.2012.

Jeste li znali

-Trut je siroče bez oca a najbliži muški rod mu je djed!  Trut se leže iz neoplođenog jajašca a djed mu je otac njegove majke (matice)frown

-Matica je majka svih pčela u košnici a sve pčele nisu sestre nego polusestre, iz jednostavnog razloga. Matica se pari sa više trutovaheart.heartheart

-Radilica u sezoni prikupljanja nektara živi do mjesec dana za razliku od radilice u zimskom periodu koja živi šest pa i više mjeseci.crying

 

-Potpuno je pogrešno mišljenje mnogih pčelara da matica neče izrojiti do godinu dana starosti.

 Matica i starosti od samo tri mjeseca od oplodnje izrojit će ako ste nukleus obilno prihranjivali a pritom niste pazili na prostor u košniciblush

admin, 13.03.2012.

Pčelarstvo Cilar